Hot & cold stone massage

Bij hot & cold stone massage worden warme en koude stenen gebruikt. De stenen worden op specifieke plekken op het lichaam gelegd, waarbij warme stenen worden afgewisseld met koude stenen. Hot & cold stone massage is daardoor een vorm van thermotherapie.
De warme stenen (basalt) zorgen ervoor dat de bloed- en haarvaten zich verwijden, de bloedsomloop verbetert en afvalstoffen uit het lichaam verwijderd kunnen worden. De koude stenen (marmer) laten de bloedvaten weer samentrekken. Door koude stenen direct na warme stenen toe te passen ontstaat een zogenaamde "workout".
Een bekende vorm van hot & cold stone massage is de LaStone therapie, deze is in 1993 ontwikkeld door Mary Nelson. Zo'n behandeling duurt minimaal 75 minuten. Allereerst wordt een zogenaamde "spinal layout" uitgevoerd waarbij de behandeling gericht is op de ruggegraat. Daarna richt de behandeling zich op de chakra's. Het plaatsen van de stenen en het masseren gebeurt op het ritme van de ademhaling. De behandeling wordt afgesloten met de zogenaamde "spinal spiral" waarbij met een fluoriet kristal langs de wervelkolom wordt gegaan.
Hot & cold stone massage wordt o.a. toegepast bij: spier- en zenuwpijnen, rug- en nekklachten, slechte doorbloeding, stijve spieren, vermoeidheid, hoofdpijnklachten. Hot & cold stone massage wordt ook als ontspanningsmassage toegepast.

Boeken

  • Het handboek van de Lastone-Therapie, een praktische gids voor hulpverleners - Mary Nelson en Jane Scrivner
  • LaStone-therapie, de weldadige werking van warme en koude stenen - Jane Scrivner